Składniki (na mniejszej wielkości blaszkę):
Na spód:
• 60 g migdałów,
• 140 g suszonych daktyli,
• 70 g mąki kokosowej,
• opcjonalnie: odrobina aromatu migdałowego.
Na krem :
• 100 g suchej kaszy jaglanej,
• 2 szklanki mleka roślinnego (sojowe, owsiane, kokosowe),
• 1/4 szklanki ksylitolu lub 3 łyżki miodu,
• puszka mleczka kokosowego (400 ml tylko tą twardą część) zostawionego na noc w lodówce,
• szczypta soli morskiej,
• odrobina aromatu waniliowego i cytrynowego (lub sok z cytryny)
Na wierzch:
Ulubione sezonowe owoce, np. borówki, truskawki, maliny.
Przygotowanie:
1. Do rondelka z grubym dnem wsypać kaszę (wcześniej ją wypłukać pod wodą), ksylitol/miód oraz szczyptę soli i aromaty wszystko zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
2. W tzw. międzyczasie do miksera wsypać migdały i mąkę kokosową. Wszystko zmiksować na drobną mączkę.
Daktyle zalać ciepłą wodą i moczyć przez parę minut. Następnie odsączyć i dodać je do zmielonych migdałów i mąki kokosowej. Wszystko razem zmiksować na wysokich obrotach miksera/blendera na kleistą masę.
Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponownie.
Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć spód
i brzegi formy przygotowaną masą. Odstawić do lodówki na 30-60 minut.
3. Kiedy kasza wchłonie większość mleka i będzie bardzo miękka, zdjąć ją z ognia i zmiksować na gęsty krem, dodając stałą część mleczka kokosowego.
4. Krem wylać na spód i udekorować ulubionymi owocami. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez min. godzinę.
CAŁE CIASTO MA 2140 kcal i daje 10 porcji, 1 porcja to ok. 214 kcal